Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Arxondasbet-com-euroleague-as milisoyme gia ton Saras

Euroleague: Ας μιλήσουμε λίγο για τον προπονητή Σάρας!

 Υπήρξε στο παρελθόν σπουδαίος παίκτης. Ήταν από τους σημαντικότερους Λιθουανούς της ιστορίας και βοήθησε άπειρα την εθνική του ομάδα όσο ήταν σ’ αυτήν. Κέρδισε τον θαυμασμό όλων γενικότερα για τις επιθετικές και δημιουργικές του αρετές ως παίκτες.

Πλέον ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αρχίζει να χτίζει γερές βάσεις ώστε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές στην Ευρώπη. Δείτε όλα τα προγνωστικά στο στοίχημα μπάσκετ Άρχοντας!

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Έχει αγωνιστεί σε πολύ σημαντικές ομάδες (Ευρώπη, Αμερική) κι έχει αποδείξει σε όλους ότι δίκαια θεωρείται από τους πιο σημαντικούς καλαθοσφαιριστές της ιστορίας. Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν κι ο Σάρας έφτασε 42 χρονών για να αποφασίσει να ασχοληθεί με την προπονητική.

Το 2014, λοιπόν, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον Λιθουανό, ο οποίος συμφώνησε τότε να είναι βοηθός προπονητή στην Ζαλγκίρις Κάουνας. Μέχρι το 2016 ο Σάρας ήταν assistant coach για να κάνει από εκεί και μετά το μεγάλο βήμα. Να προπονήσει δηλαδή τη Ζαλγκίρις Κάουνας ως πρώτος coach.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αρχικά έκανε τη σωστότερη επιλογή. Ξεκίνησε τα προπονητικά του βήματα από τη σωστή ομάδα. Η Ζαλγκίρις Κάουνας είναι ένας οργανισμός, ο οποίος δεν διαθέτει μεγάλα μπάτζετ, μεγάλη ιστορία και μεγάλη πίεση.

Έτσι, ο Γιασικεβίτσιους θα είχε όλο το χώρο και το χρόνο να μπορέσει να κάνει σωστά τα πρώτα του βήματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ως προπονητής. Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν και δούμε τη γενική πορεία του Λιθουανού με την Ζαλγκίρις μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η πορεία του είναι συνεχώς ανοδική.

Ο Σάρας είναι ένας προπονητής πολλά υποσχόμενος και έχει όλο το μέλλον μπροστά του, ώστε να βελτιωθεί όσο περισσότερο μπορεί και να γράψει τη δική του ιστορία. Αν τα καταφέρει πάντως θα είναι από τις εξαιρέσεις σ’ έναν συγκεκριμένο κανόνα.

Δηλαδή ότι οι εξαιρετικοί παίκτες (στην προκειμένη μπασκετμπολίστες) δεν γίνονται και καλοί προπονητές. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο και οι κακοί-μέτριοι παίκτες, γίνονται στη μετέπειτα πορεία τους σπουδαίοι προπονητές.

Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα είναι δύο Σέρβοι. Ζέλικο Ομπράντοβιτς (κακός παίκτης, τοπ προπονητής) και Σάσα Τζόρτζεβιτς (εξαιρετικός παίκτης, μέτριος προπονητής).

Για τον Σάρας είναι νωρίς ακόμα να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ως προπονητής στην Ζαλγκίρις είναι μόλις δύο χρόνια και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την μετέπειτα πορεία του. Πάντως βάση των πρώτων στοιχείων που μας δίνει ο Λιθουανός τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά και παράλληλα μόνο θετικά.

Δεν ακούς κανέναν από τους πραγματικούς μπασκετόφιλους να λένε άσχημα ή αρνητικά λόγια για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι περισσότεροι τον σέβονται και θεωρούν δεδομένη την επιτυχία.

Μπαίνοντας στο μυαλό του Λιθουανού προπονητή μπορούμε να καταλάβουμε πολλά. Ο Γιασικεβίτσιους έχει συνδυάσει ορισμένα στοιχεία και τα ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια, καθώς θεωρεί πως μ’ αυτά θα πετύχει γενικότερα σε όποια ομάδα κι αν συνεχίσει την καριέρα του ως head coach.

Καταρχάς είναι εργατικός, μαθαίνει συνεχώς και δεν του αρέσει να χάνει. Χρησιμοποιεί τον μπασκετικό εγωισμό που είχε από παίκτης και από τον πάγκο. Προσπαθεί συνεχώς να βρίσκει και να δίνει κίνητρα στους παίκτες του, ενώ γίνεται έξαλλος αν κάτι δεν γίνει με βάση το σύστημα και τη μπασκετική του λογική.

Η ομάδα του Σάρας παίζει ουσιαστικό μπάσκετ. Με βάση την άμυνά της στοχεύει στο να κερδίζει όλα τα παιχνίδια. Ο Λιθουανός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το μπάσκετ ξεκινάει από την άμυνα κι έπειτα καταλήγει στην επίθεση. Τη συγκεκριμένη φιλοσοφία είναι δεδομένο ότι του την πέρασε ο Ζοτς με τον οποίο δούλεψε και συνεργάστηκε όταν ήταν παίκτης και πλέον συνεχίζει να έχει άριστες σχέσεις.

Επιθετικά το μπάσκετ του δεν είναι σε καμία περίπτωση άναρχο. Ατού της Ζαλγκίρις είναι η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, η οποία θα καταλήξει σε τρία ήδη παιχνιδιών. Είτε εφαρμογή pick and roll είτε inside game με κάποιο hook, κάρφωμα, lay up είτε ελεύθερο τρίποντο που θα βγαίνει μέσα από διαφορετικά συστήματα. Κατά βάση έτσι παίζει η Ζαλγκίρις.

Από εκεί και πέρα το σημαντικότερο κομμάτι της επιτυχίας του Σάρας είναι ότι έχει κατανοήσει πλήρως και ακόμα μια λογική. Τα λεφτά δεν κάνουν σπουδαίο ούτε κάποιον προπονητή, ούτε κάποιον σύλλογο. Η Ζαλγκίρις ποτέ δεν ξόδευε υπέρογκα ποσά (δεν μπορεί άλλωστε) και ποτέ δεν είχε τους απόλυτους σταρ στην ομάδα της.

Τα συγκεκριμένα δύο στοιχεία όμως δεν αποτέλεσαν το παραμικρό εμπόδιο στον Σάρας, ο οποίος μάζεψε 12 παίκτες που ήταν μέτριοι προς καλοί και τους έκανε ένα εξαιρετικό σύνολο. Οι παίκτες της Ζαλγκίρις μέσα στο παρκέ μοιράζονται τις δουλειές κι έχουν το δικό τους ρόλο.

Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία έχει προσθέσει ο Γιασικεβίτσιους στην Ζαλγκίρις της έδωσαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να μπει στα playoffs της Euroleague αλλά να κυνηγάει και την πρόκριση στο Final Four.

Οι Λιθουανοί μπορεί να μη ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μπάσκετ είναι άθλημα που δεν κρίνεται στο πρώτο δεκάλεπτο. Έτσι, καθάρισαν το μυαλό τους και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο αλλά και στην παράταση έκαναν το πρώτο break στα φετινά playoffs.

Σίγουρα ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί για την πρόκριση στο Final Four, καθώς μιλάμε για μια πολύ έμπειρη και μεγάλη ομάδα που τα τελευταία χρόνια δείχνει δυνατή, ωστόσο αν ο Γιασικεβίτσιους καταφέρει να αποκλείσει την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, τότε θα μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που θα έχει πετύχει ομάδα τέτοιου βεληνεκούς.

Να βρεθεί δηλαδή στο Final Four και δύο παιχνίδια μακριά από την κατάκτηση ενός τροπαίου. Μοιάζει απίθανο αλλά στον αθλητισμό όλα είναι πιθανά αρκεί να το πιστέψεις και να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου.

Η Ζαλγκίρις είναι μια τέτοια ομάδα κι έχει έναν coach πανέξυπνο. Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο απίθανο; Για να δούμε!

Επισκεφθείτε τον Άρχοντα στο Arxondasbet.com, διαβάστε από το πρωί τα previews σημαντικών αγώνων της ημέρας, δείτε τα προγνωστικά του και ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει στο στοίχημα σήμερα! | πηγή: arxondasbet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου