Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το ποδόσφαιρο στην εντατική!

to podosfero stin entatiki 1

Στοίχημα: Ποδόσφαιρο όπως παλιά;

Το ποδόσφαιρο είναι απλό όπως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή φίλοι μου. Το ποδόσφαιρο είναι εύκολο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό. Παρά το γεγονός ότι είναι παγκοσμίως γνωστό ως ένα άθλημα που συνδυάζει χάρη και τακτική, κάποτε ήταν ένα άθλημα άγριο, βίαιο και χωρίς ένα οικουμενικό σύνολο κανόνων.

Και τότε ήρθανε οι Άγγλοι . Στα μέσα του 19ου αιώνα το ποδόσφαιρο παίζετε απ’ άκρη σε άκρη της χώρας, αλλά όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, κανείς δεν συμφωνεί για το πώς πρέπει να παίζετε . Αν και κάτι σαν ποδόσφαιρο παιζόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Αγγλία ήρθε να τυποποιήσει το άθλημα να το βάλει σε καλούπια και να θεσπίσει κανόνες που θα επέτρεπαν σε αντίπαλες πόλεις, οργανισμούς , σχολεία, ακόμα και χώρες να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

Τα θεμέλια για το ποδόσφαιρο, όπως παίζεται σήμερα τέθηκαν το 1863, όταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας διαμορφώθηκε επίσημα. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη την πραγματική γενέτειρα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, την ταβέρνα Freemasons στο Λονδίνο.

Καθώς η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου εξαπλωνόταν σε όλο το ηνωμένο βασίλειο, η επιθυμία του κόσμου να δει τις χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους αυξήθηκε εντυπωσιακά. Έτσι ο πρώτος διεθνής αγώνας διεξήχθη ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία το 1872. Παρά το γεγονός ότι ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος 0-0, η συμμετοχή πάνω από 4.000 θεατών σήμαινε ότι υπήρχε μια σοβαρή ζήτηση για αυτό το εκκολαπτόμενο άθλημα. Το 1886, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ιδρύθηκε με εκπροσώπους από κάθε μία από τις διαφορετικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία).

Η επιτυχία του διεθνούς ποδοσφαίρου, οδήγησε στον μετέπειτα σχηματισμό των συλλόγων. Οι ομάδες ποδοσφαίρου - που γενικά συνδέονται με μια πόλη, περιοχή ή πολιτισμική ομάδα - επέτρεψε στους ανθρώπους να βρουν μια διέξοδο όχι μόνο για την αγάπη τους για το άθλημα, αλλά και για την έκφραση της υπερηφάνειας της τοπική κουλτούρας και πεποιθήσεων τους.

Το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1888 και πήραν μέρος σε αυτό δώδεκα ομάδες. Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί και να αναπαραχθεί από χώρες σε όλο τον κόσμο. Μετά την ίδρυση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αγγλίας, το 1904 ήρθε η ίδρυση του διεθνούς οργανισμού ποδόσφαιρο, γνωστή ως FIFA.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη. Από τότε το τελικό τουρνουά λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το 1942 ( για ευνόητους λόγους ). Παρά την ένταξη εκατοντάδων εθνικών ομάδων, μόνο επτά χώρες έχουν κερδίσει το Κύπελλο: Βραζιλία (5), Ιταλία (4), η Γερμανία (4), Ουρουγουάη (2), Αργεντινή (2), Αγγλία (1) και η Γαλλία ( 1).
Αυτή είναι η ιστορία, πάμε τώρα για την ..ουσία.

Και ποια είναι η ουσία αγαπητέ μου φίλε, άντρα κατά κανόνα, αυτού του πλανήτη, μάλλον αυτό το ξέρεις από μόνος σου, η ουσία είναι ότι αυτό το απλό πραγματάκι που 22 τύποι με μια μπάλα και δυο στόχους μέσα σε ένα προκαθορισμένο χώρο τρέχουν σαν τρελοί πάνω – κάτω, όπως λέει και η γυναίκα σου, μπορεί να σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, να χάσεις τον ύπνο σου αλλά και να πετάξεις στον ουρανό, λες και κάποιες φορές το αν θα κάτσει η μπάλα στο πλεκτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου.

Όμως δεν φταις εσύ γι’ αυτό, φταίει ο Μπέστ που έβρισκε πάντα τρόπο να σκοράρει, φταίει ο Κρόιφ που σου έδειξε πως μπορεί το άθλημα να γίνει και λίγο επιστήμη, φταίνε και οι Βραζιλιάνοι με πρώτο και καλύτερο τον Πελέ που άλλαξαν τα δεδομένα και έβαλαν λίγη σάμπα στο παιχνίδι.

Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη κατά τη γνώμη μου την έχει αυτός ο κοντούλης τύπος με την κοιλίτσα και το αφρό μαλλί, που πήρε μια ολόκληρη χώρα στις πλάτες του και δίχασε άλλη μια, αλλά αψηφώντας τη λογική και τα συμφέροντα, πήγε το ποδόσφαιρο σε άλλο επίπεδο και μετά από τόσα χρόνια όταν κάποιος προφέρει το μικρό του όνομα, όλοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να μιλάει για άλλον, ένας είναι ο Diego.

Το ποδόσφαιρο από μόνο του έχει την δυναμική, τον τρόπο να μαγεύει και να συναρπάζει τα πλήθη, να είναι το όπιο του λαού, κυρίως σε χώρες όπου κοινωνικές ομάδες νιώθουν να ασφυκτιούν από τις οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζουν και να αποτελεί μια διέξοδο μια ενασχόληση που σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός, χαρούμενος, να σε κάνει να νιώθεις παιδί και πάλι.

Δυστυχώς όμως, όπως για κάθε τι σε αυτή τη ζωή που έχει πέραση, που έχει μεγάλη ανταπόκριση , υπάρχει και μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος, η εμπορική αξία και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου η εμπορική αξία του προϊόντος είναι τεράστια. Όταν οι παράγοντες αντιλήφτηκαν τα οικονομικά μεγέθη, τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται, η δύναμη αυτού του αθλήματος ήταν ανεξέλεγκτη, απεριόριστη, και τα οφέλη που μπορούσε να έχει όποιος ασχολείτο με αυτό σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τεράστια!

Και έτσι το πράγμα έγινε περίεργο, οι υποθέσεις διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα συχνό φαινόμενο και ο άμοιρος φίλαθλος να αναρωτιέται πλέον για το τι είναι αλήθεια σε αυτά που βλέπει και τι όχι, τι είναι καθαρό και τι στημένο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι άρχισε να αλλάζει και το ίδιο το παιχνίδι, το αποτέλεσμα κέρδισε έδαφος σε σχέση με το θέαμα αφού το αποτέλεσμα εξασφάλιζε πλέον τα κέρδη, η τακτική επέβαλε οι παίκτες να είναι πιο πολύ αθλητές παρά ταλέντα που παλιότερα ξεχώριζαν γιατί είχαν αυτό το κάτι “μίλαγαν στη μπάλα”, έτσι και ο κόσμος υιοθέτησε την λογική της νίκης πάνω από όλα, το αποτέλεσμα μετράει ή και τώρα τελευταία “ας πιάσω εγώ το στοίχημα..”

Και σε ρωτώ λοιπόν καλέ μου φίλε πο...

Όλα τα προγνωστικά, οι αναλύσεις αγώνων και το πάμε στοίχημα στον Άρχοντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου