Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Euroleague kai Mpasket !

Τα δεδομένα που απειλούν την Euroleague και το ευρωπαϊκό μπάσκετ!

Τα δεδομένα που απειλούν την Euroleague και το ευρωπαϊκό μπάσκετ!
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Euroleague είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μάλιστα η ίδια η διοργάνωση προσπάθησε και κατάφερε να εξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς.
Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων και με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι δυσοίωνο.

Το μπάσκετ είναι ένα από τα πιο δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο και αυτό γιατί το έχει λατρέψει εκατομμύρια κόσμος. Μάλιστα στην Ευρώπη πέρα από τα πρωταθλήματα κάθε χώρας υπάρχουν και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια εξ’ αυτών και σημαντικότερη θα λέγαμε είναι φυσικά η Euroleague.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση υπάρχει από το 1958 έως σήμερα. Από τότε μέχρι τώρα η εξέλιξή της είναι τεράστια και θα λέγαμε ότι έχουν γίνει άλματα προόδου. Με την εισαγωγή νέων μεθόδων, με την εκσυγχόνιση των γηπέδων, τη συμμετοχή σπουδαίων ομάδων, προπονητών αλλά και παιχτών, η Euroleague έγινε το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό μπασκετικό γεγονός, το οποίο μπήκε στα… σπίτια εκατομμύρια κόσμου.

Με την πάροδο των χρόνων, τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν προς το αρνητικό τους πρόσημο. Το ημερολογιακό έτος δείχνει 2017 και πλέον υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που απειλούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Μέσα σ’ αυτά τα γεγονότα που θα αναλύσουμε παρακάτω, μεγάλο ρόλο παίζει η Euroleague, η οποία θα πρέπει να αλλάξει την τακτική της αλλά φυσικά μεγάλη ευθύνη έχει το NBA. Μια μπασκετική διοργάνωση που εδρεύει στην Αμερική από το 1946 και αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
Τέλος, σ’ ένα μεγάλο βαθμό αρνητικά επηρεάζει και η Κίνα με τον τρόπο της. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν και απειλούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ και την ποιότητά του.



Η αρχή του κακού ξεκινάει από την Euroleague και την FIBA. Οι δύο αυτές πλευρές που είναι πολύ σημαντικές για την ομαλή διεξαγωγή και τη σωστή εξέλιξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εδώ και ορισμένα χρόνια βρίσκονται συνεχώς στα μαχαίρια για ένα σωρό λόγους. Όπως φαίνεται δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση να αλλάξει αυτή η τακτική. Μάλιστα η κατάσταση δείχνει να φουντώνει περισσότερο με τη διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα λάβει χώρα το 2019 στην Κίνα.

Όλη αυτή η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε αδιέξοδο και το μόνο που καταφέρνουν οι υπεύθυνοι της κόντρας αυτής είναι να βλάπτουν το ίδιο τους το προϊόν. Δηλαδή το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κι εδώ έρχεται να «κουμπώσει» το NBA και ο τρόπος λειτουργίας του που απειλεί σε τεράστιο βαθμό την αλλαγή επιπέδου της Euroleague κυρίως και των άλλων διοργανώσεων δευτερευόντως. 

Παρακάτω θα δούμε όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το NBA και την Κίνα, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε κρίση. Για όλα τα προγνωστικά μπάσκετ στον Άρχοντα!

Η τρομακτική αύξηση του salary cap

Ο όρος «salary cap» είναι μια έννοια που δεν μπορούμε να αναλύσουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα είναι το όριο των χρημάτων που κάθε ομάδα του ΝΒΑ μπορεί να διαθέσει για συμβόλαια παικτών. Ένα όριο χρημάτων που είναι κοινό για όλες τις ομάδες, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, εμποδίζοντας τις πλουσιότερες ομάδες/ιδιοκτήτες να ξοδεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η συγκεκριμένη τεχνική δεν υπάρχει και τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Το salary cap στην Αμερική υπάρχει από τότε που ξεκίνησε το μπάσκετ και έως σήμερα το ποσό που παίρνουν οι ομάδες δεν είναι ίδιο αλλά μεταβάλλεται.

Αναλυτικότερα το καλοκαίρι του 2014 ήταν 63 εκ δολάρια. Το 2015 κι έναν χρόνο μετά ανέβηκε και πήγε κοντά στα 70 εκ δολάρια, ενώ πέρυσι έφτασε τα 100 εκ δολάρια. Η συγκεκριμένη αύξηση ήταν δεδομένο για όσους ήταν ρεαλιστές και έβλεπαν το μέλλον, ότι θα επηρέαζε πολύ σημαντικά την εξέλιξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Οι νέες συνθήκες μετά την αύξηση του salary cap

Οι ομάδες της Ευρώπης αποφασίζουν όταν στήνουν το ρόστερ τους να ενισχυθούν με ορισμένους Αμερικανούς παίχτες πέρα απ’ τους υπόλοιπους. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι παίχτες αυτοί στοχεύουν να βρεθούν στο NBA για την εξέλιξη της καριέρας τους.

Πλέον με τη συγκεκριμένη αύξηση τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί παίχτες ξέρουν ότι εύκολα μπορούν να βρουν ένα συμβόλαιο στο NBA. Το μόνο που αρκεί να κάνουν είναι μια καλή χρονιά στην Ευρώπη και έχοντας τον ειδικό όρο στο συμβόλαιο φεύγουν κατευθείαν για Αμερική.

Από εκεί και πέρα με τα τωρινά δεδομένα οι συγκεκριμένοι παίχτες γνωρίζουν ότι εκεί θα βρουν συμβόλαια τα οποία θα είναι διπλάσια και τριπλάσια σε αξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ακόμα κι αν δεν πετύχουν στο NBA μπάσκετ, τότε μπορούν εύκολα να γυρίσουν πίσω...

...όλο το άρθρο στην πηγή του arxondasbet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου